Blyinfattade fönster
Själva metoden att tillverka ett blyfönster har förändrats väldigt lite sedan medeltiden.
Största skillnaden ligger egentligen i ett par tekniska uppfinningar. Idag skär vi t.ex. glaset med glasskärare med ståltrissa, och istället för att löda med dåtidens glödgade järnten så jobbar vi numera med elektriska lödkolvar.
Byggandet av ett blyinfattat fönster följer det ursprungliga mönstret:
först ide'skisser, sedan teckning i faktisk storlek.Efter det, skärning och slipning av glasbitarna, montering, antingen med blyinfattningsteknik eller med kopparfolieteknik (alltså den så kallade Tiffanytekniken), lödning, och slutligen kittning av hela blyfönstret för att få den helt vattentät. Anslutningsvis,ispikning och inkittning i fönsterbåge.
Blyglasfönster fyller flera funktioner.

Ett blyinfattat fönster har alltid varit en blandning av konst och hantverk Läs gärna denna artikel! www.svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2328

GLASMÅLERI :

Höglandstorgets Glaskonst kan även hjälpa till med arbeten där det krävs professionellt glasmåleriarbete.

Copyright:Kaisa Tukonen Sidan uppdaterad 15 okt 2017

 


Här har jag skurit ut nästan alla bitar (296 st) till ett relativt stort fönster med giraffen som motiv. För att få till giraffen så karakteristiska och vackra brun-beige mönster, så blir det en hel del bitar av det. Några savannträd har jag med, en varm sol upp till vänster.Solbitarna har jag målat och brännt med silveroxid för att få en levande och glödande gul yta. Nu återstår,efter utskärningen av de sista glasbitarna, ihopmonteringsmomentet med blyprofiler, efter detta ,korslödningarna.

Giraffen

 

Unikt tillfälle

Helgkurs i glasmåleri med en av våra främsta mästare i glasmåleri som vi har i Sverige, den förnämlige herr Jurg Wasser. Se länk http://www.konstgalleri.se/wasser

Om du är intresserad, kontakta mig

Jurg Wasser röda rosorglasmålning av Jurg Wasser

Max antal deltagare: 6 personer

Jurg Wasser

GLASKURSER: Nästa helgkurs 9-10 dec 2017. Tiffanyteknik och blyinfattning.

Kursledare: Peter Bekcic

Kursavgiften: 2500:-, inkl. en lättare lunch. Kurstid: lö+sö 10-16. Materialkostnad tillkommer.

Ger även privattimmar.

Plats : Höglandstorgets Glaskonst, Skaldev. 60, Bromma