träcykel
 

Vill du träffa mig på riktigt, så välkommen in i glasverkstaden

Fick idag tillskickat mig en bild på ett verandafönster som jag gjorde för ett tag sedan.

Just nu involverad som en liten del i ett stort renoveringsprojekt i Riddarhuset. Min uppgift är att gå igenom de runda fönstren högst uppe i Riddarhussalen, blyinfattade glasskivor i gjutjärnskonstruktion. Jag gör en ny tätlkittning på dom.

Pågående arbete i verkstan, ett måttbeställt runt fönster med en slingrande orm.

Ett större fönster med romber nästan färdigt. Helt ofärgat munblåst antikglas, fler bilder kommer snart då det är uppsatt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

januari-februari 2024

Nyligen uppmonterat blyfönster, som skydd för insyn , men med en liten ruta i vanligt fönsterglas, som ett titthål

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Besökte nyligen Dalarnas museum och blev inspirerad av bl.a. det floristiska handarbetet. Målade denna glasskiva med metalloxid och brände in . Kanske använder jag det i någon kommande ljustavla..

Nyligen färdig med detta alster. Målade och inbrända detaljer.

Stokholm Craft Week startar 4 oktober och pågår till 8 oktober. Passa gärna på och kika på häftigt konsthantverk under dessa dagar!

http://stockholmcraftweek.se

 

 

Tre lördagar i raken , 2 + 9+ 16 september , kommer jag att delta på Hantverksdagarna på Skansen.

https://skansen.se/se-och-gora/marknader-temadagar/hantverksdagar/

 

Nyligen inmonterat ett fönster där björkar var önskemålet. Olika sorters ofärgat glas, lite grått i de två björkstammarna och lite ljust grönt i bladen.

Badrumsfönster i katedralglas

.

April 2023

 

Två stycken dörrfönster till Refinedesignstudio

Blyinfattat glas till en köksskåpslucka och ett fönster till ett hus byggt 1909

 

Fick nyligen in detta fönster och paret till det, gratis. Personen i fråga hade sålt sitt hus , skulle flytta, och frågade om jag var intresserad. OM jag var. Tillverkat av Stockholms Glasmåleri i början av 1900-talet.

Några exempel på fönster som jag tillverkat under den senaste tiden:

 

Några bilder på vad jag har jobbat med i början på detta nya år:

Stagat upp altarfönstret i Ateneum på Valhallavägen med två horisontellt löpande stagjärn.Fönstret hade inga stagjärn och hade börjat sacka (böja sig)

.

Två måttbeställda fönster som ska ner till Falsterbo. Bilder på hur de ser ut uppsatta kommer senare.

Precis färdig med detta. Ska sitta i ett fönster i en trappa där hunden insisterar att skälla på alla förbipasserande. Då detta har monterats in , så blir det knepigt för honom att se och måste förmodligen hitta ett nytt fönster att kika igenom :) Önskemålet var; blyfönster i Art Deco-stil och gärna starka färger.

Nyss uppsatta i ett kök som insynsskydd. Katedralglas.

Pågående arbete : fönster som insynsskydd. Romber i grönt katedralglas med några solitärer i lejongult.

 

Två färdiga fönster uppsatta. Ett överljus och ett badrumsfönster

Det sändes ett inslag filmat i glasverkstaden , men..detta på finska i SVT:s finska nyheter

https://www.svt.se/nyheter/uutiset/vanhat-ikkunat-hengittavat-ja-kestavat

 

 

nyligen inmonterat två stycken blyinfattningar med romber i grått och ofärgat katedralglas, och ofärgade rundlar. Insynsskyddande i ett kök.

 

Bitarna färdigutskurna till ett kommande bastufönster. Då blyinfattningen är färdig lämnar jag in det till kassettillverkning. Då kommer detta att sitta som det mittersta glaset i en 3-glaskassett.

Två stycken små dörrfönster färdiga och inbakade i en treglas-kasett med laminerat glas på bägge sidorna.

Bastufönster levererat . Kan vara skönt att slippa full insyn då man sitter på britsen..

Köksfönster inmonterat. Ofärgat Katedralglas, grått katedralglas i mellamkorsbitarna och ofärgat floatglass i övre bågformsraden för att kunna kika ut igenom

.

Ännu ett blyinfattat fönster färdigt för upphämtning. Denna gång ska det sitta i en mellanvägg i ett kök ,som ett

blindfönster med ledbelysning bakom .Då väggen är färdig lägger jag upp nya foton

Satte in nytt glas i en gammal fönsterbåge

Senaste ljustavlan . 100x70 cm

Ljustavlan färdig och uppmpnterad. 80 x 115 cm. Så roligt att göra detta alster. Flera bitar har jag målat in detaljerna på och brännt in, som alla gröna blad, bokstäverna, fotot på Wilma, hunden, stjärnorna tulpanerna, grenarna och flera an dra mindre bitar

 

En liten omgång av över 300 år gamla fönsterbågar från Skokloster slott här färdigbearbetade. Snickaren har bytt ut de murkna delarna av virket, jag har rensat falsöppningarna från gammalt kitt och ersatt det supertunna och gamla, spruckna glaset med nya glasskivor, så likt det ursprungliga som möjligt. Sedan har målaren tagit vid och fått till denna helt underbara grå-svart-blå nyans av linoljefärg, så perfekt matchning till de övriga 1070 (!) bågarna och karmarna som finns på slottet..

Lite glasmåleri som omväxling.Här på ljusbordet för skrapning av excessfärg.Sedan in till ännu en bränning i 580 grader.

Kolibrifönstret uppmonterat. Supervackert blev det.

Ännu arbetsdag på Skokloster slott överstökad. Stod i guidernas kök och lagade ett fönster denna gång. Varmt och skönt och med kaffekokaren bredvid.

Alla bitar färdigskurna och slipade till kommande blyinfattade fönster. Ett sidoljusfönster med kolibri och blomma upptill, tropisk blomma i mittpartiet och gröna växter nertill.Högsmalt fönster som kommer att pryda huset med sin skönhet ,men även blockera mot direkt insyn i hemmet.

Åter igen ett fönster färdigt. Denna gång med fasettglas och katedralglas ,vackert i all sin enkelhet.

Var i Bohuslän förra helgen och fick se detta vackra uterum på en gård. Fönstren är från början av 1900-talet och sååå vackra i sin enkelhet.

Det sitter gammalt,gammalt urvackert glas i många fönster på Skokloster slott ..en fröjd att få se

Underbar utställning ,Jane Austen,på Skokloster Slott just nu.

Solna kyrkas blyfönster måste ses över.De har klarat sig förvånansvärt bra genom åren,mycket tack vare fönstrets uppdelning i åtta delar, alltså mindre sektioner för själva blyfönstren.

Åter igen vita liljor på gång , denna gång till ett ytterfönster. Blir alltid så vackert med kombon transpatrent glas i kombination med opakt glas.

Takfönstret med de vita liljorna levererat och uppsatt..så himla fint blev det

allmofönstret färdigt och ivägskickat till Göteborg. Inbakat i en isolerglaskasett. Kommer att sitta som ett sidoljus till en ytterdlörr. Bättre foton på det senare

.

 

Sidoljuset med vallmon färdig. Nu ska den in för inglasning i energisparfönster och sedan transport till Göteborg.

Ihopmonteringen halvvägs

 

Människor säger till mig att jag lever mina drömmar i och med mitt yrke..jovisst, så är det onekligen..men vad vet man om mina andra drömmar som kanske är snäppet större.

.

Vargtimmen-timmarna i sömnen innan gryningen, ett väldigt poetiskt ord, men innehåller som sagt ofta associationer till det mörka och ångestfyllda..mardrömmarnas tid i drömmen..utan nattens galenskap svårt att behålla dagens förstånd :)

Idag förstod jag vilket stort symbolvärde vulkanen haft i litteraturen och inom konsten..människans inneboende krafter,en naturkraft som både kan skapa och förgöra, men en kraft som också står för det kvinnliga skapanmdet. Emily dickinson använde sig ofta av vulkanen i sina beskrivningar..Blev också bekant med ordet Hybridhot. Ögonen tårades då jag lyssnade på en pappas berättelse hur hans överlevande dotter från bussolyckan med 8-klassare,beskrev hur några tjejer hade gjort allt för att rädda sina kompisar ur den kraschade bussen ,släpandes och dragandes dessa ut ur den..Vet inte vad det är som gör att jag alltid tåras då jag hör om människor som samarbetar i krissituationer..

.Idag blev det runda magnoliafönstret helt färdigt. Ihopplockandet med profiler är gjord,alla lödningar färdiga och på bild.1 har jag patinerat endel av metallen, i bild.2 är hela arbetet patinerat

.

 

"Själva längtan är beviset på att det vi längtar efter finns"-Karen Blixen

Nu är momentet med att blyinfatta alla bitar igång,tungan rätt i mun,inte kompromissa med passformen och noggrannheten, så blir det säkert ett runt fönster då de sista bitarna ska läggas in..

 

 

Nu är nästa moment slutfört, koppartejpningen av de bitar som ska lödas med tenn hela vägen. Imorgon börjar ihopmonteringen med blyprofiler, alltså det knepigaste momentet. Att tillverka ett runt fönster prövar en mer än 90-graders fönster

men ack! så roligt yrke man är priviligerad att ha..

 

 

Färdig med utskärningen av alla bitar till det runda magnoliafönstret. Blommor, grenverk och blad i opalescentglas och omkringliggande bitar i Katedralglas, båda sorterna skyddar mot insyn..kommer att sitta i en mellanvägg mellan badrum och hall i ett hus. Kommer att bli så läckert.

 

Nästa fönster under arbete..runt fönster till en mellanvägg med magnolior och grenverk. 183 st bitar ska skäras ut med yttersta precison och monteras ihop..är nog egentligen just detta moment ,välja glas och skära ut bitar, som jag gillar bäst i arbetet..då man har gjort detta tusentals gånger under åren, så blir hela arbetsmomentet ganska meditativt.

.

 

Skokloster ,åter igen..Bilden till höger visar de verktyg man använde förr i tiden för att dra/tillverka sina blyprofiler..inga rökutsug, ingen självbevarelsedrift..dessa hantverkare låg i farozonen varje dag..

 

 

Var ute på Skokloster slotts källarförråd och hämtade några urgamla fönsterbågar med urgammalt glas i. Tanken är att ta ur det tunna gamla glaset ur de gamla blyinfattningarna och använda det i renoveringen av de bågar som ska ses över och tillhör ett av tornrummen.Fick se en del av insidan av Skokloster, och det är verkligen magnifikt

.

Jihoo! äntligen har jag fått uppmonterat balkongdörrfönstren till Artillerigatan..röda och orange luktärtor i munblåst antikglas ..har målat och brännt in ådringar i de gröna bladen och svarta strån nertill

 

-

Äntligen är ena hälften av altandörrsfönstren med luktärtor ihoparbetad med blyprofiler. Imorgon kommer korslödningsmomentet på båda sidor av arbetet. Sedan dags för högra halvan av dörren.

En hel massa fönster från Skokloster Slott finns nu i verkstan. Gamla blyfönster som ska ses över och renoveras. Linoljekompaniet tar hand om bågarna.Här min praktikant och vän, Peter, i färd ,med att putsa upp det supergamla och lövtunna glaset.

 

Ett foto jag fick skickat tillmig idag på ett av fönstren jag gjorde till en urtrevlig kund på Kap Verdeöarna för ett antalår sedan. Resten av bilderna ligger på Gallerisidorna.

Pågående alster: två fönster till en altandörr på Östermalm. Röd och orange luktärtor, grönt bladverk, allt i antikglas. Hälften av bitarna utskurna och slipade.

 

.

 

 

 

 

"..Second star to the right-and straight on til morning"

 

 

 

 

 

Fönstret på plats på Artillerigatan, och det blev såå snyggt. Lyckades dock knäcka en av bitarna, så det blir lagning nästa gång jag åker dit

.

Jihoo! blev färdig idag med dom utlovade fönstren till Östermalm. Har jobbat som en tokdåre ,med rockmusiken som bensin, och det funkade

 

 

 


:


Boktips: försöker verkligen att läsa något varje dag, även om det ibland hinns endast några rader. Så otroligt viktigt att inte tappa läsningen, tänker då även främst på våra ungdomar och barn idag, vars livstid tyvärr stjäls av konsumering ,på ett eller annat sätt, av nöjen och underhållning, som dataspel, bloggar,, filmer eller stupido TV-serier. Tiden fylls även lätt av digital interaktivitet, såsom facebook, twitter ,etc, alltså...ett kostant stirrande in i alla dessa IT-prylar. Jag tror att människan vänjer sig vid det snabbare tempo som dessa attribut ger , och läsandet upplevs som långsamt och mödosamt, men ack! så nyttigt för hjärnan.

Håller just nu på och plöjer igenom neurologiprofessor Susan Greenfields Mind Change, där hon beskriver hur det ständiga uppkopplandet påverkar vår hjärna. superintressant.

Biografi:

Nyss avslutat Piper Kerns" Orange is the new black", om hennes fängelsevistelse i USA.

Shirin Ebadis "Mitt Iran",Irans första kvinnliga domare, Nobels fredspristagare 2003;Catharine Hartleys "Till båda polerna(utan skägg)";Motley Crues "The Dirt"(fascinerande,otroligt att de fortfarande lever..).Då jag väntade mitt första barn,Wilma,läste jag alla James Herriots böcker (pseudonym för veterinären Alf Wight).Jag tänkte att,läser jag hans böcker,så kommer jag att skratta mig igenom min graviditet och föda en vacker och humoristisk dotter, och så blev det! Läste precis ut P1:s utrikeskorres, Caroline Salzingers "Hälsningar från ondskans axelmakter,vardag och vansinne i världens mest stängda länder".Ännu en synvinkel på "the World out there".

Plöjde precis igenom Lemmys (heavymetal-bandet Motorhead) självbiografi "White line fever". Full av humor och lättläst. Varje gång man läser rockarnas biografier,så förundras man över cirkusen ,hur vissa överlever och andra inte..

Klicka på bilderna för att få dom större.

 


 

 

 

 

 

 

:

 


 

Har ni tänkt på det,rösten speglar ganska mycket din person.Kan det vara så ,att den röst som kommer från ditt goda jag,speglar din person bäst..Jag tror att alla förutbestämda tyckanden och attityder,förvränger din äkta röst.Jag tror att man måste vara känslomässigt i kontakt med det man vill säga,för att bäst ge rättvisa till människan bakom rösten.

 

 

14/12 Fortsatte att jobba som en furie på hästfönstret idag, och nu ser det ut som att jag hinner få det färdigt till jul åt kunden

Har nog aldrig varit så flitig och effektiv på jobbet som idag, på med rockmusiken,tänkt på ingenting annat än arbetet,och kör. Så nöjd att jag fick till hästen så pass bra.

Nyss uppmonterat fönster till ett badrum för att skydda mot insyn och samtidigt försköna

Här har jag skurit ut nästan alla bitar (296 st) till ett relativt stort fönster med giraffen som motiv. För att få till giraffen så karakteristiska och vackra brun-beige mönster, så blir det en hel del bitar av det. Några savannträd har jag med, en varm sol upp till vänster.Solbitarna har jag målat och brännt med silveroxid för att få en levande och glödande gul yta. Nu återstår,efter utskärningen av de sista glasbitarna, ihopmonteringsmomentet med blyprofiler, efter detta ,korslödningarna.Giraff

 

 

 

6/3 Nyss färdig med detta häftiga silver-rings-armband. Material jag har använt är silver, glas och plexiglas (det lilla svarta i armbandsdelen)

ringarmbandkombo

Nyss färdig med detta alster. Har målat och brännt in de svarta slingrande detaljerna, skalbaggen, blommorna ,blad, stjälk ,rundlarna. Målning sker med en perfekt blandning av metalloxider, vatten och gummiarabicum. Bra kvalite' på pensel är superviktigt. Målning och inbränning sker i fler omgångar. Har den största respekt för de professionella och duktiga glasmålare vi har i världen. Den dag man behärskar denna urgamla hantverksteknik till fullo, besitter man en stor dos av skicklighet. En annan är endast en bit på vägen.

Pax

Här en bild på pågående arbete, vågor i olika sorters ofärgat glas. Alla bitar utskurna och tillslipade, nu dags för ihopmontering och lödning.Kommer att sitta som insynsskydd (fönster) i ett hus.

 

Obs! Tänk på att ni kan klicka på bilderna för att få dom större Nyligen tillbaks från en fantastisk resa till Holland. Var hos de superba glaskonstnärerna Peter Heijne och Lisa Di Campli på Peliglass på vidareutbildning i glasmåleri. Kan varmt rekommendera deras workshops i Holland ifall ni någon gång blir sugna. http://www.peliglass.eu

Sir (mannen är adlad,förmodligen mycket för hans insatser inom glaskonsten) Peter Heijnes fantastiska magnifika stora fönster, finns i taket på den exklusiva köpgallerian The Sting i Den Haag.

Sir Peter Heijne

26/10 Senaste alstret: en röd ros var önskemålet, starka färger i glas och med en gotisk båge upptill. Detta kommer att så småningom att monteras in i ett tredelat vertikalt spröjsat fönster

.röd ros med blå ram

Lite bilder på pågående projekt, som jag jobbat på allt sedan början av november, 25 st rombformade fönster ,alla med olika motiv, till Saudi Arabien

:Saudi Arabien

SaudiArabien

Idag färdig med del två av ett tredelat fönster i bågform.Munblåst antikglas.tredelat fiskfönster

Så stolt är jag över denna silverring, min första helt egenhändigt gjorda, från början till slut, med min gode mästare Christians , assistans.:)

silverring med glas

Nyss färdiggjort hallfönster, lotusblommor med stora gröna blad. Räcket kommer att bytas ut till ett smalare och smidigare i metall.

lotusblommor hall

 

Ännu ett fönster gjort till Bååtska palatset på Blasieholmen. Denna gången en svart svan färdig att lyfta.

the black swan

Bååtska palatset Blasieholmen

18/6 stort fönster med bågformer i specialfönsterglas ,precis inmonterad i den skrapade och nymålade fönsterbågen

stora bågar

22/2 Renoveringsarbetet fortskrider med lyckat resultat framåt

renoveringar

13/2 Kaarina, som har en egen glasatelje' i Finland, var hos mig ett par dagar och fick privatundervisning i blyinfattningens tekniker.utbildning

16/1 Omfattande renoveringsarbete; gamla sekelskiftesblyfönster, en hel hög, ska demonteras och byggas upp på nytt med nya starka blyprofiler. Har man att pyssla med en stund..renoveringsarbete

Här gjorde jag en skapelse i isblomsglas, katedralglas och fasettglasform i mitteln. Det var väl mycket insyn i den nedre delen av denna dörr tidigare

.balkongdörr

4/10 Nyss färdig med denna vackra spegel. Svart och rött opakt glas med fasettspegelglasbitar i ramen. Till salu: 2200:-spegel stor

20/9 Även lagningar råkar man ut för ibland. Det mesta inom blyinfattning går som väl är, att laga.lagning

6/9 Pågående arbete: ett arbete helt i ofärgat glas med fasettglas i mitteln.

altandörrsfönster

 

 

4/6 Här håller jag på att blyinfatta bitarna till eet alster som sedan ska hängas i ett fönster. Beställd som bröllopspresent till någon.Näckrostavla

21/5 Pågående arbete: fyra fönster till en mellanvägg , där tulpanmotivet, med lite variation, fortsätter genom alla fyra fönstren. Munblåst antikglas. Det kommer att bli supervackert.tulpaner i fyra fönster

18/5 Precis uppmonterade sidofönster till en villa i Vallentuna som är fortfarande i uppbyggnadsfasen.Vallentuna

 

Så kul att labba med andra saker mellan blyfönstren. Här en kruka jag nyss blev färdig med. Gjöt den i betong, målade nedre delen med svart betongfärg och la' mina handgjorda glaspärlor som en dekoration. Krukan fick namnet LightMetal.

krukan LightMetal, 870:-

Här arbetar jag med ett fönster till en ytterdörr i munblåst antikglas ,med enkla bågar upptill.dörrfönster med enkla bågar,antikglas

28/3 Pågående arbete: Tre sidofönster till en villa i Täby. 183 cm höga och 41 cm breda.sidofönster med fasettglas

pågående arbete: Vitsipporvitsippor

28/2 Har precis fått färdigt bitarna ,utskurna och slipade, till dessa två alster. Så småningom kommer de att sitta i en pardörr i en sekeskiftesvilla ute i Stockholms skärgård. Nu ser bitarna väldigt mörka ut, då de ligger på ett brunt underlag,men vattendelen ,alla vågorna ,har jag gjort i olika vackra blå färger i det vackra munblåsta antikglaset, och himmelspartiet är i en vacker grå ton (stormig natthimmel) med regndrypta moln i vackert colorescentglas. Fyren i opakt glas.Helt övertygad om att det kommer att se fantastiskt ut då det är uppmonterat!glas till pardörr Fyr

7/2 Blyinfattat alster med lite mer modern design, antikglas och opakt.Modern

7/2 Dessa två blyinfattade rutor gjorde jag till en lägenhet som låg på första våningen ,med insyn från gatan. Fasettbit i rombform i mitteln, för övrigt ofärgade glassorter med olika struktur.Tranebergsvägen

Kors till Svenska Baptistkyrkan i munblåst antikglas.Sv Baptistkyrkan

Nyss avslutade projekt: badrumsfönster i ofärgat katedralglas med fasettbitar, och glas till skåpluckor i antikglas, vattenglas och lite opakt glas.Tjädervägen 21Tjädervägen 21 inneFärentuna

Pågående arbete: badrumsfönster med sjöjungfru, isblomsglas och munblåst antikglas.Sjöjungfrun

Fick nyligen dessa tre alster, till skåpluckor i ett kök, färdigt. Har använt s.k. vattenglas och munblåst antikglas.

skåpluckor Kalla och blad

16/9 Upptäckte helt nyligen denna musikaliska konstellation. Klicka in,höj volymen och lyssna på denna häftiga rai-musik !

http://wn.com/1_2_3_soleils__cheb_khaled_,_rachid_taha__indie__LIVE

The Guardian Angel

Uppmonterad, och så läcker! Innehavaren av denna Guardian Angel, den genomtrevlige Matts, står och begrundar sitt nya konstalster. :)

WWF Östersjöpriset

Kung Carl XVI Gustaf, mottagaren av Östersjöpriset Axel Wenblad samt WWF Sveriges generalsekreterare Håkan Wirtén.

20/8 Semestern över och back-in-business! Pågående alster. stort hängande fönster med en önskad skyddsängel. Handgjort katedral-och antikglas. Kommer att låta en "metallare" göra en stadig ram till den inkl. upphängningskrokar.skyddsängel

Nyss hemkommen från fantastiska Fårö, Gotland. Stannade på Gåsemora Gård på Fårö, och allt var bara helt fantastiskt ! Fortfarande helt lysrisk. Bild på underbara Wilma och raukorna.Fårö, GotlandTar semester nu. Åter i atelje'n 9 augusti. Skicka mig gärna mail om ni vill. Skön sommar !

Pågående arbete: två stycken badrumsfönster med rosa näckrosor på. Rosa näckrosor

Nyligen hemkommen från Skåne. Tillbringade ett par rofyllda dagar på underbara lilla ön Ven, som ligger utanför Landskrona. Bor många konstnärer och konsthantverkare där.Kikade in på det fantastiska Tycho Brahe-museumet. Väl värt ett besök om ni någonsin hamnar på Ven. Tycho Brahe var en framstående astronom och vetenskapsman på 1500-t. Stjärninstrument Tycho Brahe

Modell av Tycho Brahes lilla boning, Uraniborg. Olika plattformsannex för de olika stjärninstrument han hade. Inspirerad av dåtida holländsk arkitektur. Häftigt litet "slott". Uraniborg var byggd inne i en cirkel och utanför cirkeln fanns en renässansträdgård uppbyggd enligt strikt geometriska principer, speglingar av universums matematiska harmonier.

Uraniborg

Ven har ett berömt whisky-destilleri, Spirit of Vhen. Min gudson, Ville, på bilden.Spirit of Vhen

Världens godaste glass finns här! Hvens glassfabrik

Pågående arbete: romb med blomma

20/5 Nyss inmonterade två alster. Tre ofärgade glassorter, plus fasettglas. Som insynsskydd i en trappa.Thaliavägen

 

Omarbetade precis två gamla blyinfattningar till en enda hängande, som var kundens önskemål. Den äldre herrns farfar hade en gång i tiden byggt detta som konstglasmästare i Lund.

omarbetet

Wimppe (herr Windsor)-the-furious. Först bada ,sedan rulla i sand och försöka få bort sanden i munnen.Wimppe-the-furious

6/5 Idag monterade jag in dessa två vackra alster. Fungerar som insynsskydd mot gatan. Olika ofärgade glassorter plus fasettglaset.

Brålunden

.20/4 Här en bild på nyss färdigt alster. Två väldigt stliserade stora gula tulpaner, insynsskydd till nedre delen av ett större fönster. Handgjort katedralglas.

Gula tulpaner i katedralglas

Humlan i blått vattenglas

 

9/3 Pågående arbete: två fönster med liggande tulpaner i vattenglas.

liggande tulpaner

3/3 Har precis varit och monterat upp dessa vackra fönster på Essingen. Här gjorde jag ett klassiskt rombmönster som tog upp det röda och gröna jag tidigare använt i det Äppelfönster husägaren har i våningen under. Använde det supervackra handgjorda katedralglaset, som verkligen ger ett intryck av att vara gammalt glas med alla sina ojämnheter i glasmassan. Nu ser grannarna verkligen inte in.

Essingens romber i katedralglas

10/2 Idag fick jag uppleva något alldeles fantastiskt, en medmänniskas hjälp..Min lilla bil hade stannat mitt i trafiken vid Bromma flygfält, i rusningstid. Jag satt där och försökte febrilt att få den till att starta igen, men lönlöst. Tappade räkningen till slut på alla de bilister som bara makade sig förbi mig. en del (många) superirriterade för att jag störde deras framfart, en del fick jag t.o.m. fingret ifrån..Satt och blev mer och mer missmodig, men plötsligt så stannar det en silverfärdig bil framför mig och ut stiger en stlig ung till min hjälp. Det bara strålar välvilja från honom. Med hans hjälp puttar vi ner bilen till en närliggande parkering. Jag tackar honom tusenfallt och tänker att om planeten beboddes av fler guldkorn som honom ,så skulle vi ha en helt annorlunda värld. Han ger mig bara en kram och säger att vi människor måste hjälpa varandra, och springer iväg till sin bil. Den känslan av välbehag jag fick av denne okände person , fick mig nästan att gråta. Tappa inte modet gott folk, dom finns där ute. Tusen tack än en gång, stlige unge man.

11/2 Pågående arbete: Ena hälften av en klassisk pardörr i munblåst antikglas.ena hälften av en pardörr

Äpplefönstret Katedralglas

16/12 Var igår kväll och monterade upp dessa ,om jag får säga det själv, superläckra fönster. Sitter i en urmysig jugendvilla,byggd 1909, på Essingen. Fantastiskt litet hus. Tecknade upp detta förslag till kunden med de båda äppelträden. Fick helt fria händer, vilket alltid känns befriande.Gjorde träden i lite mer naivistisk stil ,med tjocka stammar och rejäla blodröda äpplen. Glaset är det s.k. katedralglaset som ger insynsskydd med sin strukturerade yta (badrum). Det gröna i bladen återkommer i husets exteriör på vissa ställen. Jag var så supernöjd då jag såg dom uppsatta, och lyckligt nog var även det unga paret som äger huset det.

Essingeringen ÄppelträdenEssingeringen Äppelträden

DN 27 aug

I Dagens Nyheter 27/8 förekom det ett hemma-hos-reportage, där mina köksskåpsluckor förekom, de som syns i bakgrunden. Husägarinnan kom upp med ide'n om att jag gärna kunde få skissa på motiv som äppelblom och bin, då det en gång i tiden bott en "honungskung" i denna fantastiska jugendvilla. Sagt och gjort. Jag tecknade ca. 8 förslag och av dessa valde hon de som sedan jag omsatte till dessa alster som jag byggde i både Tiffany-och blyinfattningsteknik, signerade med gravyr. Det sorgliga var att det inte någonstans i artikeln stod mitt namn nämnt. Däremot stod det -egendesignade luckor-, avseende husägarinnan, på ett par ställen..Jag borde ha gått på min magkänsla och krävt en rättelse på en gång, men var för snäll, ville inte "trampa" på journalisten eller husägarinnan för den delen heller, men en lång historia kort, för lång tid passerade och DN lägger inte in rättelser "i efterskott". Shit happens, som man säger..

3/12 Pågående arbete: ett läckert äppelträd i varje båge. Bitarna utskurna och tillslipade. Nu börjar själva blyinfattningsmomentet, som kommer att ta' ett antal dagar..Dessa ska in i en fantastisk liten jugendvilla på Essingen. Plockar in en bild på fönstren senare då de är uppmonterade.

Äppelträdäppelträd blyinfattning

 

19/11 Nyss inmonterade fönster på Leksandsvägen. Ljus rosa och ljus gröna rutor i det fantastiska munblåsta antikglaset. Så mycket liv i detta glas, med alla sina bubblor och linjer.

Leksandsvägen

16/11 Pågående arbete: ett fönster till en trappuppgång med en bullsig humla i nedre vänstra hörnet. "Vattenglas" och munblåst antikglas, bl.a.

HumlanHumlan

Br.GrimmsvägBr.Grimmsväg

23/10 Senaste små alstren,två enkla tulpaner till gatuplanet på Ålstensgatan, som insynsskydd. Handgjort katedralglas, helt blyinfattat och tätkittat i varje profil (=tät ruta, inget värmesvinn).

Ålstensgatan 9

21/10 Här kommer nu en bild på det nästan färdiga köket, med Malin Björklunds handgjorda tapet och mitt blyfönster. Väldigt dunkel dag igår då jag tog bilden, de djupt lila nyanserna kommer inte fram i irisarna. Tar nya bilder senare.

Bergsgatan

13/10 Här en bild på det alster jag arbetar med just nu. Bild 1: alla bitar utskurna och slipade. Bild 2: ihopmonteringen med blyspröjs har börjat. Detta kommer i färdigt skick att sitta i ett köksfönster på Kungsholmen där illustaratöten och tecknerskan Malin Björklund http://www.malinbjorklundritar.se för hand har tecknat och målat tapeten som sitter runt föntstret. Tapet och fönster kommer att ha samma motiv. Slänger upp en bild på det färdiga köket så småningom!

Bergsgatan-köksfönsterBergsgatan-montering

Virvelvinds.altandörrar.katedralglas13/10 Här en bild på ett par altandörrsfönster jag fixade nyligen. Nedre delen av blyfönstren fanns redan, inköpta på auktion, byggde på övre delen i samma stil som det ursprungliga ,för att få rätt höjd på dom. Handgjort katedralglas=ger skydd för insyn.

 

5/10 Här en bild på 9 st blyalster som insynsskydd till en vacker lägenhet i Fredhäll. Ofärgat, strukturerat glas med en smal bård i vacker grå ton, klassiskt vackert. Köket som ligger i anknytning till denna matsal, är snygg som bara den med köksskåp och luckor som den duktige finsnickaren Thomas Hansson gjort, perfektionism uti fingerspetsarna. Kika gärna på hans hemsida som heter. http://www.harmonioch funktion.seFredhäll

 

25/9 Här kommer två bilder på blyinfattningar jag gjort de senaste dagarna. Bild 1: 9 st enkla ,men vackra rutor som ska sitta längst ner i fönstren som insynsskydd i en vacker lägenhet i Marieberg. Ofärgat strukturerat glas i allt förutom den smala av de två bårder, som jag gjort i handgjort grått glas. Bild 2: Två fönster till nedre delen av ett spröjsat tvåbågsfönster, tulpanmotiv, också som insynsskydd. Strukturerat glas i ljusa färger.Wimppes svans syns.

Hörde en fras på P1 häromda'n som Dostojevski klämt ur sig: Människan är slagfältet mellan gott och ont.

30x47cm grå ramtulpaner och svans

blad1blad2

 

pärltillverkningglashalsband

 

Rodins fönsterNyss inmonterade fönster,insynsskydd.

WWF-fatWWF-fat med Rädda Östersö-vimpeln på.

 

Kap VerdefönsterFick precis mail plus bilder från en urhärlig kund på Kap Verdeöarna. Fem stora fönster skeppades dit i januari. Nu har de kommit fram, helt skadefria(!) (jippii!!)och de lokala snickarna håller som bäst på att montera in dom i träramarna. Lägger in fler bilder på dessa lite senare. :)

1/6 Pågående arbete: ett runt fönster med diametern 81 cm, som ska in i ett badrum på Värmdö. Har använt s.k. Barockglas, handgjort Katedralglas, glaspärlor, etc. Bitar utskurna och tillslipade. Nu väntar själva monteringsarbetet med blyprofiler.

Runt fönster med cirkelmösnter Det runda fönstret

 

Tulpanform stor kat.glasPågående arbete: två stora fönster till ett hus, där dessa två fönster kommer att även fungera som insynsskydd. Handgjort Katedralglas.

FotbollsprisFair-play-tournamentpris till Färöarna. Silverplakatet ska dit,se'n är den färdig.

fotbollHär en bild på pågående lilla alstret,en liten fotbollstavla som jag kommer att placera på ett podium i ekträ med ett vackert graverat litet plakat Detta kommer att bli ett vandringspris till vinnande lag i FairPlay-tour på Färöarna (!)

 

 

 

röda romber.kat.glasröda romber grå ramPågående arbete. Och så här blev det. Fönstret gjorde jag i vackert handgjort katedralglas, mer liv i det än t.ex. maskinkatedral. Insynsskydd till ett badrum.

 

oktettfönsterfärdiga för leverans

Pågående arbete,oktettfönster i vattenglas,ljust rosa bård och ljust grått i de stora bitarna.Ska in i ett matsalsrum i en lägenhet.Två fönster färdiga i låda för leverans till Malmö.

5/3 Hörde på P1:s Vetenskapens Värld idag där de hade Maria Nyström, arkitekt och designer, som gäst.Hon har jobbat för NASA de senaste åren där hon har klurat på hur man på jorden kan dra' lärdom av framtida Marsfärder som planeras att göras på ett hållbart sätt(?),i vars planering även designers som hon själv, interagerar, och vise versa.Allt man tar med på den ca.553 dagar långa färden ,tar man också tillbaks därifrån.Intressant. Men min första tanke var då jag lyssnade, att den mest effektiva och snabba lösningen på jordens problem, i aspekten hållbar utveckling,klimatproblematiken,etc., torde vara att skicka alla giriga ,egotrippade,maktgalna och psykopatiska kapitalister på en Marstripp, utan returbiljett.

GibsonglassGitarremmen gjorde jag nyss till min käre kusin ,musikern och gitarristen Peppe.Glas, silver+nitar.

18/2 Måsen2Senaste alstret,ett fönster till en mellanvägg. Färg och motiv i harmoni med färger plus tapet på bägge sidorna av fönstret.

tulpan stor Ännu ett vackert tulpanfönster har sett sin dager. Har använt tulpanmotivet i någon form otaliga ggr under åren. Man kan göra den mer eller mindre stiliserad. Ju enklare man gör den,desto mindre bitantal landar man på i motivet som helhet,vilket innebär en lägre totalkostnad för fönstret i sin helhet,tittat på just arbetstiden.Ju fler detaljer/bitar, desto längre tar det att tillverka. Alla bitar går igenom samma tid i arbete (utskärning,slipning och montering)oavsett storlek.

Hörde ett ganska bra uttryck på P1 radion idag; "Lär dig att älska dina egna passioner istället för att hata andras".

3/2 Var och tog några bilder på dessa källarfönster jag fick gjort för ett tag sedan. Munblåst antikglas i två grå nyanser plus ofärgat antikglas. Det är ju ett sån't otroligt liv i antikglaset. Då solen faller igenom detta glas, så bara sprakar det om det.

källarfönsterkällarfönster

2/2 Pågående arbete: två helt vanliga rutor i katedralglas till nedre delen av ett köksfönster som skydd för insyn.katedralglas

27/1 Reflekterade idag glatt över att uttrycket "hållbar utveckling" har blivit ett riktigt modeord,används inom alla möjliga genrer och samhällsinstanser-och skikt,vilket förhoppningsvis indikerar på att man mer och mer iaktar och implementerar denna typ av utveckling inom alla områden ,även t.ex. mode,design,konsthantverk,etc,områden där jag själv simmar omkring..:)

Torsby3stiliserat

montering av bitarRombtavla

20/1 Pågående arbete: 140 cm högt fönster med stliserat blommotiv, munblåst antikglas. Håller på att skära ut alla bitar för att sedan montera ihop dessa med blyprofiler

Bild på senaste alstret, ett 70x55 cm stort blyinfattat fönster som ska hängas i ett fönster som skydd för insyn. Kunden vill inte ha hela fönstret täckt, endast mittpartiet,därav hängande. Vid det här laget har jag lärt mig att blyinfatta romb-former oavsett storlek och form, men jag minns för evigt ett av mina första jobb där jag fick en beställning på 5 stora fönster med små kvadrater stående på sin spets över hela ytan, blodrött och svart antikglas, med en svart ram som skulle ha en på millimetern exakt synlighet efter montering i bågens öppna fals. Där gällde det verkligen att ha koll på varenda millimeter under arbetets gång så att arbetet inte tog en egen färd till snedhet. Det var ett lärorikt eldprov för mig då under stenåldern.:)

dubbla bågar antikglas

Pågående arbete: fyra fönster med s.k. korsande/dubbla bågar i munblåst antikglas.

 

 

round-one

 

litet runt fönsteränglar i bitar

Pågående arbete: ett litet runt fönster till en dörr i ett korsvirkeshus nere i Skåne och änglar i mängder. Perioder som dessa infaller "bläckfisksyndromet" i mig,då jag föreställer och önskar mig att jag hade fler armar än två..Simultankapacitet..well...

 

 

Lyssnade under arbetets gång igår på P1:s Vetandets värld där man diskuterade fenomenet "multitasking". Multitasking innebär att man sysslar med många saker samtidigt(simultankapacitet) och dess negativa konsekvenser för den mänskliga hjärnan. Man intervjuade Dr.Robert Myer ,som menade på att vi genomlever en uppmärksamhetskris.Vi känner oss duktiga med att vara uppkopplade till all media via facebook,youtube,sms,etc,etc., men att närminnet tar stryk, för att de delar som styr just detta och förmågan att fokusera,skadas av att ha för många saker i skallen att fokusera på och hålla sig uppdeitad med. Hjärnan styrs avdiverse kanaler,visuell kanal,språkkanal,osv.,och en kanal kan bara ta' emot en viss mängd info åt gången.Hade Einstein på sin tid facebookat,sms:at,ringt,googlat,osv.,så hade han förmodligen aldrig utvecklat relativitetsteorin..Dr.Myers farhåga var att framtida banbrytande ide'er kan bli en raritet. I USA har de redan s.k. multitaskinglagar,t.ex. att man inte får prata i mobil samtidigt som man kör bil. Ska vi verkligen behöva bli beroende av medicin(ex.ADHD-preparat)för att kunna fokusera..Hellre meditation istället för preparat. Ett boktips för den som är intresserad av psykologi:Mihaly Csikszentmihalyis "Flow".

Här en bild på duktiga och vackra Elin som var min praktikant i tre veckor. Elin går glaslinjen nere i Kosta. Kul att ha dig i atelje'n och lycka till i glasriket!

Elin

Senaste lilla alster !

turkosblått

Pågående arbete på bordet. Håller på och blyinfattar ett fönster som ska sitta ovanför en dörröppning mellan två rum. Fasett glas i motiv+ram, plus ljusgrått munblåst antikglas i yttre bården. Ända från början i tillskärningen plus slipningen av bitarna är det bra att ha millimetrarna på sin sida, annars blir det strul med blyinfattningsmomentet

 

Här en bild på det senaste lilla alstret, en ekoxe. Det beige och mörka grönblå glaset är handgjort opakt glas. Det ofärgade runt ekoxen är s.k. vattenglas. Specialbreda blyprofiler i kanten.

ekoxe

Reflekterade häromdagen på en intervjuartikel jag läste om en känd svensk livstilsscoach. Hon fick frågan om vad som var hennes motto. Svaret var att ta' ansvar för att leva som man (hon) lär. Min tanke var att det också lika gärna kunde vara "att ta' ansvar för att leva som man är", alltså att inte nödvändigtvis behöva känna att man bör leva som ens kloka socialnormsanpassadejag säger, utan att hellre försöka våga vara den som man verkligen är. Jag menar inte att man för den skulle måste knäcka alla sociala koder i ett hjärtslag, men visst är det så att det är så mycket "enklare" och rofyllt att umgås och samtala med någon som är den hon/han just i den stunden känner att hon verkligen är, på bra eller dåligt humör, spelar roll..vågar vi det? Krävs kanske en hel del självmedvetenhet..

fjärilsbastu

fjärilar/antikglasDessa två små fönster fick jag precis färdiga. Den i varma färger ska in i en bastu och den i kalla nyanser in i det svalare dusch och omklädningsrummet.

 

KungsholmenDessa två fönster hann jag montera in i en superläcker lägenhet på Kungsholmen strax innan semestern.

Rossfönster

Underbara hus skapar Pål och Deirdre Ross. Kika gärna på deras hemsida! http://www.ross.se

Två bilder på de senaste alstren som kommit till i kaos-med-koll-verksta'n.

dubbla bågarfasett tulpan

 

 

 

Cafe' Tramekologiskt bröd

 

Klicka gärna på dessa två filer för att bli lite klokare om det.VÄLKOMNA!! Obs!Tar en stund för pdf-filen att öppna sig.

 

 

pågåendePågående arbete: många kunder väljer att få tillverkat ett blyinfattat fönster helt i ofärgat glas, men med ett vackert motiv. Man får sitt insynsskydd och samtidigt behöver man inte ta' hänsyn till färgerna i interiören..

 

 

Fiskbadrumsfönster

Fick precis färdigt dessa alster. Fisken ska med till en kommande utställning och de ofärgade rutorna monterade jag precis in i ett badrum som insynsskydd.

 

måsen

Pågående arbete: Blyinfattning av måsfönster i opakt-och s.k. vattenglas. Bitarna är utskurna och tillslipade och här pågår monteringsarbetet med blyprofiler.

smidesbänk

Får jag stolt presentera min första designade smidesbänk. Kunderna ville ha bänken i sekelskiftesstil(jugendstil) för att passa in i fastigheten som ligger på Kungsholmen.

spindellampa

Till denna magnifika jugendlampa i mässing ,gjorde jag skivan med ett spindelnät och lilla kupolen upptill med gula rosor . Vid montering av glaset på plats, så tappade jag spindelnätsskivan ,22 bitar sönder i den (suck!) Andra gången på 15 år som jag demolerar något som är redan helt färdigt (hyffsad statistik :)) Tillbaks till atelje'n. En dag i lagningstid= "minustid".

 

näckrosorbadrumpistage

Monterade precis in dessa badrumsfönster. Det pistagegröna matchade precis in med kakel + klinkers

.korsande bågarPågående arbete.Korsande bågar både upptill och nertill.

 

Hörde häromdagen ett intressant inslag i P1:s Vetenskapsprogram om teleportering. Vetenskapsfysiker har lyckats att teleportera(flytta utan fysisk påverkan) en atom till att spinna en annan atom på en meters avstånd.Målet för fysikerna i framtiden i första hand,är att öka massan, inte avståndet för det man teleporterar. I utvecklingen ligger antagligen också att utveckla s.k. kvantdatorer som "pratar" kvant-alltså tillstånd med varandra. Luddigt? Nä, superintressant tycker jag.Tänk er att känslor egentligen är kodad materia,vilket innebär att känslan borde kunna teleporteras från ett ställe till ett annat..Vad är det då som gör att vi är just den person vi är..Och tänk er i framtiden att människan eventuellt kan förflytta som sagt större massa(människan i sig självt kanske..)Jisses! rena Star Trek. Bra, behöver inte ta' flyget längre

)till innerdörrar

Pågående arbete. Flygande trollsländor till ett par skjutdörrar i ett gammalt sekelskifteshus.

tulpanblåram

Hittade dessa Ten Commandments i senasteKonstnären:

- Thou shaft fight conformism -Thou shalt be the messenger of freedoms - Thou shalt reinvent life - Thou shalt create artificial art - Thou shalt have a sense of purpose - Thou shalt not know exactly what Thou dost,but Thou shalt do it - Thou shalt give Thy love - Thou shalt grab the soul - Thou shalt give something back - Thou shalt not always obey. Som min gamla lärarinna alltid sa':Återkom när ni lärt! Slut, ut!

 

Fick precis färdigt denna tulpanfönstertavla. Beställd som en present som till en äldre dam.

näckrosor

Just nu arbetar jag med dessa fönster.De ska in i ett badrumsfönster som insynsskydd och samtidigt som en estetiskt förhöjande faktor till badrummet.Kaklet på väggarna håller exakt samma myans som bården i glas(pistagegrönt)och det turkosgröna i bladen. På tal om estetik.Häromdagen funderade jag över ifall det inte existerar något som kan kallas för "Talandets estetik"..där man kanske inte talar precis ur djupet av sin person ,utan mer ur en harmoni mellan inpassningen i en viss situation och ens känslor just då..alltså där man tar hänsyn till att även talandet håller en viss estetisk nivå, medvetet.Skådespelare har det kanske ofta så..men även vi vanliga dödliga

.

 

Time för Wimppebrottning, den lille knähundens favoritsysselsättning.

Ibland har jag verkligt starka drömmar,drömmar som får mig att fundera över ifall det var en dröm eller ifall jag verkligen upplevt det i vaket tillstånd. Ofta finns det planeter med i bilden. En natt vaknade jag av att jag hade satt mig upp i sängen och skrek. Jag såg planeter i drömmen. Senare fick jag höra att just under den helgen så låg våra närmsta planeter i samma linje med varandra,och att det sker ungefär vart 600:e år. Ibland misstänker jag att ifall jag levt på 1600-talet så hade dom brännt mig på bål..urghh.. :)

Läste nyligen ut Barack Obamas bok "Min far hade en dröm"(skriven för länge sedan).Ger en ganska bra bild av hans identitetssökande. Plöjer mig just nu igenom Robert Avianos "Gomorra" , Jisses! säger jag bara.

 

Läste en upplyftande artikel idag i söndagens The Independent om Obamas utnämning av topp-vetenskapsmän och kvinnor i klimatfrågor, till nyckelpositioner i sin kommande regering. Jag citerar: "-Promoting science is about free and open inquiry. It's about ensuring that facts and evidence are never twisted or obscured by politics or ideology. It's about listening to what our scientists have to say,even when it's inconvenient-especially when it's inconvenient. That will be my goal as president of the United States." Går allt som han har lovat,så kommer han att sätta klimatförändringarna och miljön i topprioriteringposition under sin tid. Hoppas det blir så.

 

Sårad Ängel heter denna kända målning som en mycket känd finsk konstnär vid namn Hugo Simberg målade år 1903. Många frågade honom vilken historia som fanns till målningen, men Simberg bedyrade att det inte fanns någon speciell tanke hos honom då han målade denna tavla. Det enda som han tyckte var viktigt var att målningar väcker någon känsla hos betraktaren. Jag har alltd tyckt om denna målning (trots de från marken "svävande" pojkarna. Många målningar från denna epok saknar skuggeffekter,som skulle göra figurerna tyngre.)

 

Ibland har människor sagt till mig att jag är för snäll. Men jag har alltid undrat över detta.Hur kan man egentligen vara för snäll...? Var går gränsen,så länge man inte själv lider av det? Är det när det går över till ren dumhet?Vad är då dumhet?..Man hör ibland folk benämna någon som tokig, väldigt lättvindigt.Var går gränsen där?

 

.balkongräckesglasromberantikglasHåller just nu på med dessa alster, två st fönster i handgjort katedralglas med dubbla bågar upptill(vänster). Dessa ska sitta som insynsskydd vid gaveln på en balkong.Håller även på med 8 st fönster (nedre bilden) i munblåst antikglas.Romberna i vacker grå färg.

 

Man skulle kunna säga att det jag jobbar med är "soulfood", men jag måste också erkänna att möten med en del männsikor är verkligen också soulfood för mig. Om jag verkar introvert och inte t.o.m.hälsar, så beror detta helt på mig själv,jag befinner mig i min egen stolta "la-la-world". Men sedan en tid tillbaka,så har jag förstått att det faktiskt är bättre (för mig själv,men ävenganska ofta för andra:))att vara lite mer extrovert..det ger så mycket mer.Dessa stunder känner man att man vaknat ut ur en mångårig bubbla..

 

"-Är vi rädda för att brist på oberoende och självständighet kan bli ett hot mot vår egen existens..År det inte just tvärtom,att just dessa aspekter av mänskliga drag ,just bristen av detta i viss mån skapar ett band till våra medmänniskor.."/KT. Hjärtfönstret är ett av två,som jag håller på med till ett hus här i Bromma. Insynsskydd till deras bastuomklädningsrum. Jag skickar ett stort hjärta till Dig/Er. ;)

hjärta

 

John Lennon sa' en gång:"Life is what happens to you while you're busy making plans". Så kan det ju faktiskt kännas ibland,att man på nå't sätt lever i flera alternativa livsmöjligheter samtidigt. Den vardag man har fullt upp med,och den alternativa vardagen som man i sina dagdrömmar formar. Håller för tillfället på o läser en superskarpsinnig bok,skriven av Owe Wikström,professor i religionspsykologi, som heter "Sonjas godhet". Han funderar bl.a. över den äkta godhetens existens och ev. utarmning.Boken är absolut inte ytterligare en mental quick-fix manual för den enskilde.Han ifrågasätter den egocentrerade själviskheten i dagens kultur,kontra medmänsklighetens utsinande. Godheten är inte ett inre personlighetsdrag eller en känsla,utan den är kopplad till handling.Själv kan jag aldrig låta bli att beundra de läkare som jobbar i oroshärdar runt om i världen för Läkare utan gränser. Själv försöker jag att bemöta alla människor med respekt och ett leende,oavsett vilka de är. Försöker att leva under godhtetns tecken ,så långt det bara är möjligt(men förvisso,ibland krackelerar det) Släppa rädslor,oro,jagfokuseringen och annat shit,kan vara klokt. Livet är faktiskt relativt kort

 

 

 

Det finns låtar som verkligen får en på topphumör ,gamla dansgenerna spritter igång direkt,här kommer en:(mina stackars grannar på Skaldevägen,jag driver dom nog till vansinne med ljudvolymerna:)). Till alla tvillingsjälar där ute. Vad är det man säger:"Curiosity killed the cat",nä, eller var det"Caution killed the cat.."

 

 

En liten berättelse: Året var 1995.Jag hade precis kommit hem från jobbet,satte mig ner framför TV:n för att se den sista halvtimmen av Vetenskapens Värld som visade det sista avsnittet i en serie om vårt planetsystem. Någonstans precis i de sista minuterna så visade de en gigantisk genomskärningsbild av vår galax,och jag lovar att det jag såg ,det som de lysande stjärnorna formade,var en mans torso och runt torson fanns en oändlig mängd fembladiga blommor. Jag var inte speciellt trött, jag var inte full, men jag slogs av en sådan häpnad att jag minns detta för evigt. Kanske mitt konstnärliga sinne som spelade mig ett spratt,eller så fanns det verkligen där..

Den kund som satt sig i mitt minne som den mest "udda"besökaren i min glasverkstad är nog den unge man som försiktigt stiger in i verksta'n kl.halvtio en onsdag morgon ,för sådär en 4-5 år sedan,svarta skinnbyxor,tuff jacka,vitlöksvodka i auran och musiker stämplat i pannan på sig. Jag hade precis kommit hem från Helsingfors ,sett och hört den underbare mr.R.Plant,och svävade fortfarande på ett Plant-moln. Unge herrn i skinnbyxor var nyfiken på mitt arbete med blyfönster,jättetrevlig ,tyst,men det jag slogs av var att den killen hade letat sig till min glasverkstad mitt inne i en avkrok(om man inte bor här) tidigt en vardags morgon,med baksmälla och var intresserad av blyfönster..bra kämpat.

 

Har ni tänkt på det..vissa människor "scannar av andra människor" för att komma underfund med vem den andre är. Man läser av tecken ,och snabbt ska det gå. Det man inte tänker på är att den man läser av är kanske "professionellt " inskolad i (sedan en livslång process)i att ,jusrt, tolka det visuella,.farmför allt vi "konstnärer", det är vårt arbetsredskap. Är man riktigt lyhörd, så kan man ju låta dessa tecken leda en i livet(lite som intuition),men risken kan vara att man missar något på vägen,möjligtvis..:).No offence. Kram på er alla!

Här en bild på ett av de senaste alstren. Fönstret är ett av fem ,som ska skeppas ner till Kap Verde. Jättesköldpaddan simmar iland på bl.a. dessa öar. Ingen ide' att göra en liten sköldpadda i blyinfattningen då det nu handlade om just jättesköldpaddan. Det har verkligen varit superkul med detta projekt.Fria händer vad det gäller motivval och glasval,ingen tidspress. Valde det vackra munblåsta Antikglaset där jag har mest att välja på i nyanser. Har t.ex. använt 8 olika blå nyanser i havet.Det bara sprakar om detta glas då ljuset faller igenom.

Kap VerdeKapVerde3

Varför är vi människor så rädda för att mötas...rädda för att göra bort oss?Rädda för att vår"image" ska ta' skada.. ....att inte kunna lita på...(ska jag säga,som själv ibland är livrädd för att tränga mig på,för att bli missförstådd,jisses!).. -"Detta är ingen generalrepetition inför livet,detta är livet.Vissa av oss genrepar sig igenom livet,utan att förstå att dom befinner sig mitt i showen."/K.Tukonen

-"Har den mänskliga hjärnans "filtreringssystem" rubbats i sin funktion,då vi begrundar allt vi ser och hör,som väsentligheter,som måste förstås och begrundas. Vi har svårt för att skilja på den väsentliga och för oss nyttiga,användbara informationen,och den för oss helt irrelevanta,överflödiga."/K.T.

We are consuming our lives, not necessarily living it. A consequence of a society and environment filled with information./K.T.

Bra tankar tycks ibland kännas som riktiga dyrgripar. I den hektiska människans liv får det numera plats så många söndertrasiga tankar, tankar utan logik./K.T.

Det signaleras att man bör existera med mycket medvetenhet. Medvetenhet över sitt sätt att vara på, hur man beter sig. En medvetenhet som innehåller mycket analys, en fortgående allerstädes närvarande analys. Att ha flera tankar i huvudet exakt samtidigt,att kunna begrunda flera tankar samtidigt ,känns inte omöjligt.Tvärtom.det känns som om det faktiskt är så hjärnan fungerar i många lägen. Man bör kanske hellre försöka att existera med mer intuitiv känlsa ,mindre analys. Vi är så fullt upptagna med att försöka förstå allting, att vi glömmer bort existensens naturliga lätthet./K.T.

 

 

Kaisa Tukonen mob 073- 969 47 23.


 

Sidan uppdaterad juni 2023

 

Nyligen avklarade jobb:

Fick knåpa ihop lite udda inramning till detta lilla konstverk.

.

Byte av 9 st spruckna bitar i en innerdörr. Munblåst antikglas.

 

Två sidoljusfönster i grönt antikglas med romber i mitteln till ett vackert hus.

 

Rektangulära bitar i ljusa nyanser av katedralglas till 8 st fönsterbågar som skydd för insyn.Linoljekitt i både profiltätning runt varje glasbit, och i slutkittning av fönsterbågsfals. Då det torkat helt ,så övermålas falskittningen

.

Rutor i klara och starka färger till ett belyst öppning i en innervägg.

Feb 2023: Nyss inkittat blyglasfönster i munblåst antikglas i ljusa pastellnyanser, dubbla/korsande bågar upptill. Satte detta i ytterbågen med ett horisontellt liggande vindjärn som extrastöd.

 

Närbild på två glasstycken som gått igenom målningar och inbränningar i omgångar, två bitar av många som jag kommer att bygga in i kommande blyinfattningar

.

 

 

http://twistedsifter.com/2017/04/stained-glass-cabin-in-the-woods-by-neile-cooper/ Wow! fantastisk liten stuga helt i blyinf.glas